Kezdem a bakival. Az történt ugyanis, hogy mindvégig - öt évről beszélünk - meg voltam róla győződve, hogy kínai kelt nevelgetek a kertemben. Mígnem a ráckevei csirke egyszercsak elindult világhódító útjára, elkezdte átszőni a socialmedia hálóját, és egy kedves ismeretlen felvilágosított, hogy amit ültettem, majd belefőztem ebbe a csuda ételbe, valójában a pak choi, azaz a bordáskel. Még jó, hogy a világhír előtt kiderült a baklövésem, hisz alapjaiban rengette volna meg a szakmát ez az örök vita: vajon kínai kellel, vagy bordáskellel készül eredetileg a ráckevei csirke?
Eltelt öt év. Lelkesedésem Ráckeve iránt mit sem csökkent. Ha csak a felszínen kapirgálok, a város ugyanolyan vonzó, mint mikor ideköltöztünk, az emberek ugyanolyan kedvesek, a családunk is bővült egy taggal. Vidéki házba költözni nem könnyű projekt, véget nem érő ház- és kert építés-szépítés. Öt éve nem unatkoztam. Néha jó lenne, vágyom rá, de nincs rá idő. Hatalmas terveim voltak a kerttel, permakultúra, tudományos alapokon bio kertművelés, de hamar kiderült, hogy ez korántsem olyan egyszerű. A ráckevei homokos talajban nem minden érzi jól magát, a tarackkal csatát igen, háborút nem nyerhetünk. És mindez munka, aztán gyerek mellett… na, azt senkinek nem kell bemutatnom. Így maradtunk a nálunk jól bevált zöldségek és gyümölcsök mellett, a viszonylag igénytelenebb, ám elsöprő sikereket hozó szaftos-ízes nyári paradicsom, a tökfélék, bab-borsó, zöldfűszerek és mondjuk a khm… bordáskel.
De kanyarodjunk vissza Ráckevéhez. Gyüttmaradtak lettünk. Ismerünk és szeretünk már jó sok embert itt. Előre köszön a hentesnéni, a révész, a fagyis, a halas, a kocsmáros, a barkácsboltos, a könyvtáros. A Vadkacsán mindig belefutunk valakibe, a piacon megvan a kedvenc sajtosunk, zöldségesünk, a lángos verhetetlen (talán a balassagyarmati piacon ettem csak jobbat), néhanapján Imi bácsi pecsenyézője is befigyel. Itt élünk. Ha ebben az országban neveljük fel a gyerekünket, akkor az ebben a városban lesz…
És egy szép napon, itt Ráckevén, felhívott a Selmeczi Juli, - mert ő a sztoriban kulcsfigura ❤️ - hogy volna-e kedvem együttműködni a Tókert Csárdával, és valahogy a köztudatba hozni a “ráckevei csirkét”. Persze! És újra láttam lelki szemeim előtt a világhír felé lépegetést.A lépegetés úgy kezdődött, hogy idén nem ültettünk bordáskelt… se kínai kelt, se semmilyen kelt. Nem baj, próbáljuk ki kelkáposztával, hisz az amúgy is könnyebben elérhető bárki számára. Aztán kérdezték a séfek, hogy mi ez? Leves, főétel, köret mi hozzá? Hümmögtem, hiszen maga az étel kicsit valahol a lecsó, a rántás-mentes kelkáposzta főzelék, a fehérboros kagyló és valamilyen francia leveses fogás között helyezkedik el, ami nem jut eszembe, vagy nincs is ilyen, csak a fejemben a hangulata. Köretet eredetileg sem igazán találtam ki hozzá, nekem a ropogós baguette passzolt hozzá a legjobban, jól lehet tunkolni a szaftos levét. De azért egy étteremben ritkábban áll neki az ember tunkolni, mint otthoni körülmények között, szóval majd lesz valahogy…
Nekiálltam megfőzni a prezentációs adagokat. A bordáskelt kelkáposztára cserélve, köretnek pirítottam hozzá rozmaringos újkrumplit, a csirkecombok mellé készítettem egy adagot csirkemellből is. Mértem az időket, mert ugye az én komótos főzésem nem állja meg a helyét egy éhes vendéggel szemben. Aztán elvittem a Tókert Csárdába lemeózni. Többen is megkóstolták, és nagy megkönnyebbülésemre mindenkinek nagyon ízlett! A csirkemelles verzió végül nem lett jó, combbal sokkal finomabb, de a kelkáposzta bevált, és az újkrumpli köret is kiválóan passzolt hozzá. Mire hazaértem a prezentációról - farkaséhesen - az otthon hagyott adagokból már csak egy fogalom maradt: a ráckevei csirke jó szaftos - mondogatta a kétéves kislányom maszatos szájjal.
Az eredeti receptet itt találjátok: http://folytonzabalni.blogspot.com/2018/07/rackevei-csirke.html
A Tókert Csárdát itt: https://www.aqua-land.hu/Vendeglatas/tokert_csarda01.html, meg itt: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063454128530
Július végéig tudjátok megkóstolni, a séfajánlatban keressétek!
A zöldfűszereket a ráckevei összefogás keretében Zsófi, a Fűszeres Lány biztosítja a Tókert Csárdának. Őt itt: https://afuszereslany.hu és itt: https://www.facebook.com/afuszereslany találjátok.
A ráckevei csirke másik nagyon fontos összetevőjét, a fehérbort a szintén ráckevei Erdős Pincészet biztosítja.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése