Jambalaya

"A jambalaya az amerikai délen elterjedt népszerű étel. A kreol és a cajun konyha étele, leginkább New Orleans és Louisiana konyháiban.

Erről John Mariani The Dictionary of American Food and Drink című könyvében így ír: egyszer egy férfi késő éjjel megszállt New Orleans egy fogadójában. Éhes volt. Kérdezte, nem maradt-e valami harapnivaló. A szakács, akit Jeannak hívtak, így felelt: majd összedobok (mixelek) valamit. E szó a helyi dialektusban így hangzik: balayez. Így a szakács nevéből és az összeütni szóból született a jambalaya név.

Ahány ház, annyi jambalaya. Az biztos, hogy rizs mindenképpen van benne, és vélhetően a spanyol paellából kezdett átalakulni az amerikai dél ízlésvilága és lehetőségei szerint. Többféle hús kerül bele: füstölt sonka és kolbász mindenképpen, azon kívül másféle hús is, például csirke, disznó, marha. Jellemzője még az ételnek, hogy valamilyen rák vagy/és kagyló is szokott benne lenni. A kreol változat, a piros jambalaya paradicsomot is tartalmaz. A cajun változat világos, nincs benne paradicsom, csak sokféle zöldség. Kell hozzá még vöröshagyma, szárzeller, illetve paprika és csípősség mindenképpen." (Wiki)

Az én értelmezésemben: minden maradék alapanyagot összekeverünk, abból lesznek a legkirályabb kaják, ha ügyesek vagyunk. A kifejezést használni is fogom. Mi volt nálatok az ebéd? Jambalaya. Nahát, ez nagyon egzotikusan hangzik! Hogy készül?

Ma így készült - zöldséges verzió: egy cukkini, egy padlizsán, egy édesburgonya, négy zellerszál, három répa, fél doboz ananász konzerv, egy konzerv kókusztej, só. Sietősen készült, így nem vaciláltam sokat a sorrendeken, ahogy pucoltam-felvágtam, ment a wokba, kb 20 perc alatt el is készült. Ennyi kell a barnarizsnek is, amivel a végén összekevertem.

Ez gyerekbarát, a felnőttek még szójaszósszal, chilivel is megküldhetik tálaláskor.

Aztán, volt már olyan is, hogy egy fagyasztó leengedési törekvés adta az alapanyagokat. Meg a további maradékok a spájzból. Tipikusan a "nincs itthon semmi" kategória, nyaralásból hazajőve, nagyon éhesen, pont félóra alatt összerakva. Mondom ebbe mi került: zellerszár, cukkini, édesburgonya, brokkoli, spenót, surimi, curry, kókusztej, mogyoróvaj, barnarizs.




Megjegyzések