Mostanában sokszor elhagyta a számat: azok, akik angyali mosollyal az arcukon, hasukat simogatva csinálják végig a kilenc hónapot, hazudnak. Vagy bitang szerencsések. Mit szerencsések, a kiválasztottak! Vagy szimplán csak fiatalok, edzettek, fittek, nincs mögöttük egy rétestészta hosszúra nyúlt “tinédzserkor”. Nos, ez nem én vagyok.
Régen az asszonyok negyven évesen már nagymamának készültek, mostmeg szülnek. Ha terveztem is valahogy, biztosan nem úgy, hogy minden leletemen és orvosi vizsgálaton meg legyen jegyezve: az anya idős kora miatt az meg az. Viszont most, hogy ezt dobta a sors, én vagyok a legboldogabb a világon. Mégis lesz egy gyerekünk! Eleve úgy voltam vele, hogy ha az van megírva, akkor jönni fog, ha meg nem, akkor nem, de én biztosan nem fogok semmmilyen orvosi beavatkozással tenni az ügy érdekében. Már picit lemondtam róla, és természetesen ekkor érezte úgy a kishölgy, hogy eljött az ő ideje. Pont, amikor beütött egy munkahelyi-magánéleti válság, és nem mellesleg egy világjárvány. Hát ez van. Előbbinél valószínűleg leraktam egy olyan terhet, ami úgy nyomta a lelkem, hogy nem is tudtam róla, az utóbbi pedig… hát nyugis, fesztivál-, buli- és jövésmenés-mentes nyarat ígért, és lett is. Sőt, az első három hónapban ugyebár szinte szó szerint karanténban voltunk, a hányingeren kívül semmilyen külső inger nem ért.
Vagyis voltam a legboldogabb, egészen addig, amíg el nem kezdődött a szívások sora. Van egy könyvem, ami kilenc fejezetben a kilenc hónapról szól, minden fejezet előtt felsorolva, hogy milyen “mellékhatásokkal” lehet számolni. Van akinél előfordul, de van aki a hírét se hallja. Hát én hallom, hallottam mindnek, jó hangosan. A. azt mondta, hogy a terhesség olyan mintha beteg lennél, folyton van valami galiba, vagy amitől félni lehet, kell. Mondjuk még sosem ájultam el, pedig az is a listán van. Jó, egyszer majdnem.
Nade! Miután az első és második trimeszter összes nyűgjét és paráját magam mögött hagytam, lélekben felkészültem a boldog és gondtalan harmadik trimeszterre. Aztán jött a 26. heti vércukor terhelés. Genetikailag eleve rossz lapokkal indultam, plusz életmód, súly, miazmás. De itt világossá vált, hogy az utolsó három hónapot a GDM, azaz a gesztációs diabétesz mellitus, azaz a terhességi cukorbetegség bűvöletében töltöm. Mostanra kiderült, hogy az inzulinos fajta. Eleve elég para, hogy most komolyan nem ehetek azt és amikor akarok, de az ujjamba döfködött egyik típusú kütyü, és a hasamba döfködött másik, sokkal parább típusú kütyü, lássuk be eléggé kiakasztó. Abba most nem megyek bele, hogy ennek a terhességi cukorbetegségnek milyen következményei vannak, lehetnek, mert egyrészt rohadtul elegem van saját magam paráztatásából, másrészt ez egy kajás blog, ahol nem nyavalygást, hanem számomra vicces történeteket és recepteket szoktam közölni. Általában. Ettől azért most kissé eltérek.
Első nekifutásra azt gondoltam, ugyan már, mi az nekem, betartani pár szabályt, sok húst meg zöldséget enni, minimális pék cucc, tészta, ilyenek. De ez a dolog korántsem erről szól. Hogy mik a főbb irányvonalak, azt gyorsan összefoglalom:
- Mindig ugyanabban az időpontban kell enni, ami reggel 7-kor indul, és pontban 3 óránként követik a további étkezések: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora, utóvacsora.
- Az étkezések előtt, és utána egy órával vércukor szintet kell mérni (ujj megszúr, kis kütyüvel, tesztcsíkkal megmér). Az értékeknek akkor örülünk, ha kaja előtt 5.5 alatt van, kaja után meg 7 alatt. Ha ezt nem sikerül abszolválni, akkor valamit nem jól csinálok - elég sok minden befolyásolja az értéket: nyilván alapvetően az, hogy mit eszünk, de ott a mozgás, a folyadék mennyiség, a stressz, a frontok, stb.
- Az egésznek az eleje kísérletezéssel zajlik: neked személy szerint mi viszi fel a cukrod. Mert nincs két egyforma szervezet, tehát nincsenek bevált receptek. Van aki ehet teljes kiőrlésű kenyeret, vagy paradicsomot, vagy zabpelyhet, van aki nem. Nálam természetesen úgy alakult, hogy kuka az összes pékáru (még a korpovit keksztől is felmegy a cukrom), szinte az összes tejtermék, a kertből szedett, ízes, egy éve erre az ízre vágyom paradicsom is. A gyümölcsök meg eleve elég tiltó listások. Bamm. Ez a legnagyobb kínszenvedés. A kísérlet része a mozgás is, nekem az vált be, hogy reggeli után lenyomok egy óra jógát vagy pilatest, este és reggel belövöm az inzulint, és akkor az úgy nagyjából egész napra helyén tartja a cukrom. Eddig.
- Meg van határozva, hogy napi hány gramm szénhidrátot (ch) ehetsz, és ezek hogy vannak elosztva az egyes étkezésekre. Vannak a gyors és lassú ch felszívódású kaják, ebbe most bele sem megyek, de erre is figyelni kell. Mindennek nézni kell a szénhidrát és cukor tartalmát. Amiben cukor van (és ennek vannak nagyon trükkös nevei is), az kuka. Egészen meglepő dolgokban is van cukor, amire elsőre nem is gondolnád. Mondjuk kb. mindenben. Egy bevásárlás dupla, de inkább tripla ideig tart, mert minden új dolognak el kell olvasni a szénhidrát tartalmát és az összetevőit. Ha otthon hagytam a szemüvegem (az esetek 90 százalékában), akkor inkább tripla ideig tart a vásárlás. Vagy "a francba, majd A. megeszi, ha mégse jön be" felkiáltással simán a kosárba kerül.
- A 22-es csapdája az egészben az, hogy az nem jó megoldás, hogy jó, akkor nem eszem szénhidrátot. Mert terhesen muszáj enni. Ha nem eszel, akkor jön valami másik para, ami a ketonnal van összefüggésben, de nekem egyelőre pont elegendő ennyi izgalom, hogy a cukor miatt aggódjak, majd a mindeféle laborok úgyis jelzik, ha más miatt is izguljak.
Hát most itt tartunk. Gondolom beszélhetek többesszámban, hiszen érezhetően ketten vagyunk. Sőt, már Józsi, a Kerekzátony révésze is többes számban beszél velem. Józsit kedvelem. Mostanra kevés olyan napszak van, hogy a kis alien a hasamban nem szeretné a tudomásomra hozni a jelenlétét. Mit is mondhatnék. Elég nehéz. Jellememből fakadóan mindig is jól mentek ezek a kötelező dolgok, szabályok követése. Vagy várjál? Ja, nem... De most olyan vagyok mint egy kiscserkész. Minden reggel fél 7-kor kelek, inzulin beadás, vércukor mérés, reggeli, aztán egy óra "sport" (ha a jóga pandázást annak lehet nevezni), vércukor és vérnyomás mérés, tízórai készítés, előtte-utána mérés, ebéd készítés, előtte-utána mérés, ha van idő/kedv egy óra mozgás megint, uzsonna készítés, előtte-utána mérés, vacsora készítés előtte-utána mérés, inzulin beadás, utóvacsora. Kb. az egész napom erről szól. Soha nem foglalkoztam ennyit az étkezésemmel.
De! Annyi előnye biztosan van a dolognak, hogy nem fogok dupla akkorára nőni, mint ami benne volt a pakliban. Próbálok változatosan étkezni, mert az jó a kismajomnak odabent, de azért eléggé meg van kötve a kezem a lassú felszívódású szénhidrátok terén, amit a nap nagy részében fogyasztanom kell. És mivel végre sikerült belőni valamennyire a mérési adataimat, rohadtul nincs kedvem sokat kísérletezni, ezért mostanában a "kedvenc" kajáim a zabpehely és a bulgur. Nem mondom, hogy magában, de azért na. Szóval, na, azért...
- reggelire zabpelyhes omlett, zöldségekkel
- tízóraira chia puding - leginkább magában, mandulatejjel, mert sajnos nem gyümölccsel, néha mandulával és diabetikus lekvárral. Vagy répa valami maggal.
- ebédre bulgur valami zöldséggel (természetesen nekem nem mindegy mivel), natúr hússal vagy hallal (a natúrt értsd szó szerint)
- uzsonnára mondjuk mandula tejes zabpehely, de ez a legalkalmasabb napszak a kísérletezésre, "édességekre", szóval itt lehet próbálkozni a gyümölcsökkel, diabetius édességekkel (például felfedeztem, hogy a nektarin nem viszi fel a cukrom, halleluja)
- vacsorára pedig egy tál saláta, valami olyan felvágott, amiben nincs se cukor, se burgonya/ kukorica keményítő (egyelőre egyet találtam, a gluténmentes paprikás pulykamell sonka), esetleg sajt, és hogy meglegyen a kötelező szénhidrát (merthogy a felsoroltak közül semmi nem számít bele a napi kötelezőbe), pár szelet Finn Crisp. Ez ilyen teljes kiőrlésű, nagyon vékony, roppanós, keksz-szerű cucc, amit egyelőre meg bírok enni és nem okoz kilengést. És itt kell megemlítenem új felfedezésem, a császár szalonnát. Amúgy is szerettem, de most...!
Alapvetően elég büszke vagyok magamra, meg egyelőre nem olyan szörnyű a helyzet (azért kíváncsi vagyok egy hónap múlva mennyire fogok okádni a zabpehely gondolatától is), mert finomakat és jókat eszem, egy-két mellényúlás kivételével. Szóval álljon itt most pár aktuális kedvencem, nem csak terheseknek, nem csak fogyókúrázóknak ajánlva, mert ezek tényeg finomak!
Ezúton kívánok kitartást minden kismamának, sok sikert a szüléshez, a GDM-es anyukáknak meg hatalmas ölelést és jó kevés stresszt, mert az biztosan feviszi a cukrot! Ugyanezeket magamnak is a következő két és fél hónapra.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése