Szabadnap


Van az úgy, hogy terveid vannak egy egyedül töltött szabadnappal. Igen, főzni is fogsz magadnak, méghozzá valami könnyed, zöldségeset. Előző este be is vásárolsz hozzá, több eshetőségre felkészülve. Brokkoli, spenót, kelkáposzta, cukkini. Ezeken felül még kapsz három fej káposztát ajándékba az embertől, akinek te szintén ajándékba adtad a házfelújításból megmaradt homokot. Hónapok óta lobogott a kertben a fekete neylon, amivel le volt takarva. A legkisebb légmozgásra is beindult. A hónapok alatt számos érv és ellenérv felsorakozott a megtartás és elajándékozás mellett. Aztán győzött a józan ész: ha nem homokozó készül belőle (nem), nem lesz homokos medencepart (nem), és nem is kell már semmit lebetonozni (nem), teljesen használhatatlan a kertben egy köbméter homok.

Felvértezve tehát számos zöldséggel és az előtted álló hosszú szabad órákkal, na meg a terveiddel, nekimész a szép tavaszi napnak. Jóga, frissen kibújt palánták szeretgetése, egyezkedés az albán pékkel, megismerkedés a helyi borászattal, barkácsbolt, céltalan olvasgatás az interneten, mosogatógép bepakolás, elmélázás. És akkor hirtelen rádöbbensz, hogy délután négy óra van, a listádnak a feléig se jutottál, viszont rettenetes éhség kezd úrrá lenni rajtad. Ebből szendvics lesz. Na nem! Ma végre otthon vagy, nem kell a futtában beszerzett, rántástól taknyos menzás főzelék, sem a fűrészpor ízű gyros, sem a túlárazott ebédmenü. De gyorsan kell cselekedni, percről percre romlik az állapotod, lassan az ájulás kerülget, és minél tovább húzod az időt ennek mérlegelésével, annál gyorsabban kell megoldást találni a helyzetre.

18 perc múlva elégedetten szürcsölgeted a kávédat azon morfondírozva, hogy a szieszta, vagy a teregetés legyen a következő napirendi pont.



Hozzávalók:
  • 1 cukkini (egy főre egy kicsi)
  • 2 tojás
  • Só, bors, fokhagyma
  • Feltétek: reszelt parnezán, sűrű görög joghurt, roppanós kaliforniai paprika


Így: a cukkinit és 1-2 gerezd fokhagymát lereszelsz, két tojással összekeversz, fűszerezed, serpenyőben kisütöd. A végén tetszőleges feltétekkel tálalod. Persze amikor megfordítod, akkor valószínűleg szétesik, de ez ne zavarjon.

Ez nem igazán recept, meg nyilván nem is “spanyol viasz”, csak egy cukkini tócsni, az is leegyszerűsítve. Viszont az elkészítési ideje mindennel együtt 10 perc. Stopperral!



Megjegyzések