Szerintem csinálhatunk abból tradíciót, hogy mások is írnak erre a blogra. Legyen az a szabály, hogy csak saját receptet. Ez mondjuk rám nem vonatkozik, mert az enyém a blog, és én azt írok rá, amit akarok.
Viccelődhetnék még azzal is, hogy az is legyen szabály, hogy az elkészült ételről is küldjön fotót a szerző, kiderüljön, mi lett a recept vége, de ezt viccet most csak én, és legújabb vendég-szerzőnk értené... :D
Fogadjátok szeretettel Juhász Eszter Sára írását és receptjét!
***
Mondjuk úgy, hogy egy szakács ember mellett nem nehéz a konyhában marha szerencsétlennek érezni magad. Minden esetre, azért én kitartóan és lelkesen igyekszem - viszonylag elhanyagolható - tudásomat fejlesztgetni ezen a területen. Hál’ Isten eddigi próbálkozásaimat a Zuram túlélte és még meg is ette... (a kiscsalád három négylábújáról nem is beszélve). Ma pedig egy elég easy, de annál finomabb macisajtos csodára esett a választás, amiben folyamatos támogatóm és közreműködő volt a legkisebb bélpoklos, Marcica (és persze Robi is...)
- 1 kg csirkemell (csíkokra vágva)
- 2 db vöröshagyma (közepes méretű)
- 2 doboz macisajt
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- saccperkábé 3dl száraz fehérbor
- saccperkábé 3 dl húsleves avagy alaplé
- saccperkábé 40 dkg rizs
- 1 tk. kurkuma
- só
- bors
- olívaolaj
Először a rizst étolajon kifehéredésig megpirítom, majd kétszeres mennyiségű forró vízzel felöntöm, sózom és hozzáadom a kurkumát. Körülbelül 5-10 percig fedő alatt nagy lángon, majd kis lángon forralom további 5 percig. Végül leveszem a tűzről és félreteszem pihenni.
Az apróra vágott vöröshagymát olívaolajon lepirítjuk, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott csirkemellet. Sózzuk, borsozzuk, összekavarjuk.
A kiválasztott fehérborral - én Chardonnayt használtam, mert ez volt itthon, de bármilyen fajta megteszi - és a húslével vagy az alaplével felöntjük, majd kb a folyadékmennyiség felére visszaforraljuk.
Miután a babaszeműkunyeragépek levámolták a megfelelő mennyiségű macisajtot (szigorúan száj/sajtocska), hozzáadjuk a 2 doboznyi megmaradt mackót, és lassan kevergetjük, amíg a sajt elolvad és krémessé nem válik. (Ha nem elég sűrű, akkor egy kis keményítővel ízlés szerint lehet rajta sűríteni)
Tálalásnál megszórom friss petrezselyemmel.
Jó étvágyat! :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése