[VENDÉG-RECEPT] Juhász Eszter Sára: Mackósrizs

Szerintem csinálhatunk abból tradíciót, hogy mások is írnak erre a blogra. Legyen az a szabály, hogy csak saját receptet. Ez mondjuk rám nem vonatkozik, mert az enyém a blog, és én azt írok rá, amit akarok.

Viccelődhetnék még azzal is, hogy az is legyen szabály, hogy az elkészült ételről is küldjön fotót a szerző, kiderüljön, mi lett a recept vége, de ezt viccet most csak én, és legújabb vendég-szerzőnk értené... :D

Fogadjátok szeretettel Juhász Eszter Sára írását és receptjét!

***

Mondjuk úgy, hogy egy szakács ember mellett nem nehéz a konyhában marha szerencsétlennek érezni magad. Minden esetre, azért én kitartóan és lelkesen igyekszem  - viszonylag elhanyagolható  - tudásomat fejlesztgetni ezen a területen. Hál’ Isten eddigi próbálkozásaimat a Zuram túlélte és még meg is ette... (a kiscsalád három négylábújáról nem is beszélve). Ma pedig egy elég easy, de annál finomabb macisajtos csodára esett a választás, amiben folyamatos támogatóm és közreműködő volt a legkisebb bélpoklos, Marcica (és persze Robi is...)


Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 kg csirkemell (csíkokra vágva) 
  • 2 db vöröshagyma (közepes méretű) 
  • 2 doboz macisajt
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld  
  • saccperkábé 3dl száraz fehérbor 
  • saccperkábé 3 dl húsleves avagy alaplé 
  • saccperkábé 40 dkg rizs 
  • 1 tk. kurkuma
  • bors
  • olívaolaj

Először a rizst étolajon kifehéredésig megpirítom, majd kétszeres mennyiségű forró vízzel felöntöm, sózom és hozzáadom a kurkumát. Körülbelül 5-10 percig fedő alatt nagy lángon, majd kis lángon forralom további 5 percig. Végül leveszem a tűzről és félreteszem pihenni.


Az apróra vágott vöröshagymát olívaolajon lepirítjuk, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott csirkemellet. Sózzuk, borsozzuk, összekavarjuk. 

A kiválasztott fehérborral - én Chardonnayt használtam, mert ez volt itthon, de bármilyen fajta megteszi - és a húslével vagy az alaplével felöntjük, majd kb a folyadékmennyiség felére visszaforraljuk. 


Miután a babaszeműkunyeragépek levámolták a megfelelő mennyiségű macisajtot (szigorúan száj/sajtocska), hozzáadjuk a 2 doboznyi megmaradt mackót, és lassan kevergetjük, amíg a sajt elolvad és krémessé nem válik. (Ha nem elég sűrű, akkor egy kis keményítővel ízlés szerint lehet rajta sűríteni)


Tálalásnál megszórom friss petrezselyemmel.
Jó étvágyat! :)


Megjegyzések