Ahogy arról az előző bejegyzésben szóltam, Campania régióban portyáztunk. Volt pár dolog a gasztro listámon a pizzán kívül is, és mivel volt konyhánk, inkább magam valósítottam meg őket a helyi erők helyett. Első nap az articsókával játszottam, második nap az édeskömény volt soron. A listámon persze nem az volt, csak kiszúrtam a zöldségesnél. A főszereplő itt a marha steak volt.
Aznap Herculaneum-ba (Ercolano Scavi) mentünk. Ez egy lényegesen kisebb római kori maradvány-város, mint Pompei, ugyanakkor pusztult el a Vezúv 79-es kitörése során. Kisebb mérete ellenére nekünk sikerült itt is szinte egy egész napot eltölteni, minden kis kamrába benéztünk, olyan izgalmas volt.
Viszonylag rövid vacilálás és szótárazás után, kiemelt egy gyönyörű darab marhahúst a kirakatból. Mondtuk neki két szelet, najó legyen három. Ennek természetesen az lett a vége, hogy reggelire is steaket ettünk, csak ajánlani tudom! Hazafelé a már jóbarátunknak számító zöldségeshez mentünk, ahol beszereztük a saláta hozzávalóit, beleértve az édesköményt is.
Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy milyen része volt a marhának a hússzelet, ránézésre választottunk, így azért ez nem nevezhető klasszikus recept publikálásnak, inkább csak amolyan hangulatkeltés.
Hozzávalók - igazából 3 főre:
3 szelet hús - itthon elég nehéz igazán jó steak alapanyagot kapni hentesnél is, és az utóbbi időben nem is nagyon tájékozódtam új források iránt, úgyhogy őt tudom javasolni: Gál Józsi, aki a Fővám téri Nagycsarnokban kezdte, aztán megnyitotta saját boltját, a Hegyvidék Bevásárlóközpontban viszi a MészárSteak-et. (a dolog érdekessége számomra, hogy én is szinte ugyanakkor költöztem a hegyvidékre a csarnok mellől, mint Józsi, nem lehet véletlen!). Itt egy jó kis interjú vele a Táfelspiccen.
A salátához:
- 2 fej édeskömény (másfelet használtam fel)
- fél fej hagyma (fehér)
- pár paradicsom
- kaliforniai paprika (itt akkorát lehetett kapni, mint a fejem)
- 2 narancs (Sorrento-ban szedtük egy közösségi kertben (L'agruminato), ami tele volt narancs és citrom fákkal ❤)
- zöld saláta (ez lehet bármilyen zöld cucc, fejessaláta, jégsaláta, endívia, de akár rukkola is, bár azt nem mindenki szereti, énigen)
- fél citrom leve
- olíva olaj
- balzsamecet
A készítés módjában sincs semmi extra. Amilyen mennyei étel (szerintem), annyira egyszerű és gyors. Az édesköményt azért kiemelném mégis, mert azzal is most dolgoztam először. Úgy bántam vele, mint a hagymával, a szerkezete is hasonló, két végén levágás, csíkokra szeletelés. A saláta többi hozzávalója is feldarabolva, olíva olajjal, citrommal és balzsamecettel meglocsolva.
Illetve a steak sütés módjáról is szólnék, mert arra azért picit oda kell figyelni, pár szabályt be kell tartani. Én a medium verziót preferálom, így ettük hát mi is. Ennek lényege, hogy belül rózsaszín maradjon a hús, az se baj, ha kis vér is csordogál belőle a fogyasztás során, szóval inkább medium rare. Erről már számos jól összeszedett írás megjelent, így a részletekbe nem megyek bele, itt például remek összefoglaló található.
A három szabály, amit betartottam:
- nagyon rövid ideig, hirtelen sütöttem, hogy a kívánt medium állagot érje el (kb. 2-2 perc mindkét oldalát - mondjuk elég vékony szeletet kaptunk a bácsitól, így ha valaki masszívabb darabbal áll szembe, azt azért tovább kell sütni picit),
- nincs nyomkodás, szurkálás sütés közben, nehogy már veszítsen a benne lévő szaftokból (ezt valahol olvastam, vagy hallottam, mindenesetre számomra teljesen helyénvaló tanácsnak tűnik, azóta be is tartom)
- bors mehet rá még nyersen, de sót kizárólag a legvégén használok, az utolsó pár másodpercekben. Mondjuk bors épp nem állt rendelkezésre, de nem is hiányzott különösebben. A sózás dolgot a fent belinkelt cikkben nem így csinálják, ott előre megsózzák. Ez is gondolom olyan több-iskolás sztori, én mindenesetre a szinte utólag sózás híve vagyok steak esetében, mert a só is kiszívja a nedvességet a húsból.
Az mondjuk most, a fotókról jutott eszembe, hogy a steak szaftban sült krumpli is járt a vacsorához: krumplit felkockáz, megfőz, forró hús szaftos serpenyőben megpirít.
És így néz ki az édeskömény, hátha valaki még nem találkozott vele, vagy nem párosította a zöldséget a névvel:
Megjegyzések
Megjegyzés küldése