Klasszikus sajttorta

Nekem ez a kedvenc sütim. Cukrászdákban sem rossz, de mégis az a legjobb, ha egy egész torta van a hűtőben. Lehet böngészni a sok-sok recept között a neten, de valahogy sokszor túl vannak komplikálva, sok a hozzávaló, amit nem mindegy, milyen sorrendben teszünk bele, egy világ dől össze, ha nincs otthon tortaforma, stb. Bullshit. Ez az egyik legegyszerűbben elkészíthető süti. A legnagyobb kihívás benne, hogy bírjuk kivárni amíg kihűl (és ez nem vicc, ezúttal beleettünk melegen, hát közel sem az az élmény...)

Persze ha a "feltétben" is gondolkozunk, akkor azért megnő az elkészítés ideje és a hozzávalók száma is. Nálunk tökéletesen megfelelt az alap torta, anya világbajnok feketeribizli lekvárja utólag a tetejére szedve, vagy egy kis juharszirup locsolás - vagyis inkább a kettő egyszerre.

Hozzávalók - egy kis tepsibe vagy standard tortaformába:
1 guriga zabfalatok keksz (215g) - én mondjuk mindig kettőt veszek, nehogy kevés legyen, illetve volt már csokis verzióval durvulás is
kb. 100g vaj vagy margarin
500g mascarpone
kb. 250g tejföl
2 evőkanál liszt
1 rúd vanília (kikaparva a belsejét)
3 db tojás
15 dkg cukor
ezúttal adtam hozzá pár csepp jamaikai rumaromát, jó ötlet volt

Így kell:
Sütőt bekapcsolni - hőfoknak itt még nincs nagy jelentősége (pláne, hogy a mostani sütőnk eleinte csak nagy lángon tud menni), a keksz fog sülni pár percig, odaégni nem fog. Egy keverő tálat elővenni. Ebben a kekszeket összetörni (nem kell hozzá semmilyen eszköz, kézzel is simán megy). Vajat felolvasztani, majd belekeverni a keksz törmelékbe. Ezt a keveréket átrakni a sütő alkalmatosságba (tepsi vagy tortaforma), kicsit a tetejét megpaskolni, és berakni a sütőbe, max. 10 percig sütni - illetve kb. pont addig, amíg a krém összeáll.

A krém pedig rém egyszerű: ugyanabban a keverő edényben minden maradék hozzávalót összekeverni, sima fakanállal is megy, nem kell robotgépet koszolni. Itt van egy kis szünet, mert állítólag a keksz réteg jó ha kihűl, mielőtt rámegy a krém. Ezután mehet vissza a sütőbe. Kb. 40 percig sül, olyan 160 fokon. Ha már szép barnás a teteje, sütőt lezárni, ajtót kinyitni, próbálni megfeledkezni róla pár óráig, miközben persze átkerül valahogy a hűtőbe.

Lehet rakni a tetejére karamella öntetet, gyümölcsszószt, ilyesmiket. Mondjuk a csokiöntet még sose jött szembe, legközelebb azzal próbálom ki!

Megjegyzések